keskiviikko 7. tammikuuta 2009

EB innostuu nyt lisäileen musiikkisuosikkejaan :)

Tori Amos - Bouncing off Clouds

Tori on ollut kauan mun suosikki, tää biisi on nyt sen uusimmalta levyltään American Doll Posse.
Tutuistuin aikoinani Toriin kirjaston kautta, lainailin sieltä usein kymmenisen levyä viikottain. Boys For Pele- albumi veti mut uusiin musiikkiulottuvuuksiin. Albumin aloitus biisi (+intro)
Beauty Queen - Horses oli kaunis ja herkkä, tietenkin näin pianonsoittajana kuuntelin piano osuudetkin tarkkaan. Myöhemmin lainailin Torilta kaikkea mahdollista levyistä nuotteihin.
Uusin levy yllätti mut positiivisesti, olenkin kuunnellut sitä ahkerasti. Moni tietääkin biisin Girl Dissapearing, joka soi nelosen (uutuus)sarjan Jericho esittelyssä taustabiisinä. Mut hyviä biisejä löytyy loputtomiin, joka levyllä on omat vahvuutensa.

Tori Amos on yhdysvaltalainen muusikko, joka nykyisin asustelee Englannissa perheensä kanssa. Musiikkia on vaikea kuvailla, se on niin laajaa (ainakin minun mielestä) mutta näin esim Wikipedia kuvailee sitä: " Tori Amos on laulaja ja lauluntekijä, joka on tunnettu pianovetoisesta pop- ja rock -aineksia yhdistelevästä musiikistaan ja erityisesti voimakkaista, mm. ihmissuhteita, uskontoa, seksiä ja henkilökohtaisia tragedioita käsittelevistä lyriikoistaan. Hänen menestyneimpiä kappaleitaan ovat Cornflake Girl, Pretty Good Year, Professional Widow, Crucify, Spark ja A Sorta Fairytale. Hänet tunnetaan myös alter egoistaan, joiden rooliin hän eläytyy mm. esiintyessään.

Tori Amosin pääsoitin on Bösendorfer-piano, mutta hän soittaa myös koskettimia sekä cembaloa ja klavikordia levyllä Boys for Pele ja Hammond-sähköurkuja levyllä The Beekeeper. Konserteissa Torilla on omaperäinen tapa soittaa joissain kappaleissa toisella kädellä pianoa ja toisella sähköurkuja tai cembaloa. Hänen säestäjinään live-esiintymisissä ovat nykyään rumpali Matt Chamberlain ja basisti Jon Evans. Tori Amosin musiikissa on vaikutteita mm. Kate Bushin, Joni Mitchellin, Leonard Cohenin, ja Led Zeppelinin musiikista sekä joissain kappaleissa klassisesta pianomusiikista."

Että näin. Kannattaa mielestäni tutustua kyseiseen artistiin paremmin. Etenkin hänen henkilöhistoriansa on mielenkiintoinen, periaattessa siihen tutustuminen avaa hänen musiikkia ja lyriikoita hieman. Esimerkiksi oma tulkintani biisistä Blood Roses (Boys For Pele, 1996) olisi, että se olis voinu saada vaikutteita hänen raiskauksesta, joka tapahtui joskus nuoruudessa. Mutta nämä asiat ovat vain omia mielipiteitäni.

-Eve Birgitta

Ei kommentteja: