lauantai 31. tammikuuta 2009

Rento meininki





Tanaan kavimme katsomassa pandoja, ne oli todella sopoja ja porroisia. Ne vaan soi bambua, leikki ja nukkui. Kaitsun mielesta se oli huvipuisto. Olishan toki ollut kiva nahda ne vapaana, mutta nain ne ovat ainakin "turvassa". Niita autetaan lisaantymaan taalla Panda Breeding-paikassa. Ja turismi on tarkea tulonlahde heidan tyolle, koska eihan sita voi aina valtion tukeenkaan luottaa. Aina silloin talloin joku naista pandoista yritetaan sopeuttaa luontoon. Naimme myos red pandoja eli onkohan ne nyt sitten suoran suomennoksen mukaisesti punapandoja. Ne naytti ihan pesukarhuilta :D Itseasiassa pesukarhu kuuluu pandojen ja punapandojen sukupuuhun. Karhutkin kuuluvat, mutta nykyaan ollaan erotettu pandat ihan omaksi haarakseen. Pandat ovat ennen olleet lihansyojia, mutta ravinnonpuutteen vuoksi he ovat ovat evoluution myota siirtyneet bambuihin. On olemassa kai yli 40 bambulajiketta, mita pandat vois syoda mutta ne tyytyvat "vain" kahteenkymmeneen niista. Tutkittavana oli myos pandan kakkaa olihan se aika puista. Kai niitten peput on jo tottunut siihen xD
Pandoilla on ns. peukalo eroten muista karhuista, jolloin se saa tartuttua bambuun katevasti. Kun katseltiin niiden ruokasessioita niin ne oli tosi leppoisia, ne vaan makas seljallaan ja soi. Ne kuori paksuimmat bambut hampaillaan, se oli pieni yllatys. Pandat on tosi riippuvaisia bambusta, jossain paikassa oli kuollutkin paljon pandoja kun bambut 25 vuotisen kasvukautensa paatteeksi olivat loppuneet. Joskus pandat toki syovat lihaakin, esimerkiksi kun he loytavat kuolleen elaimen. Myos ruoho kelpaa silloin talloin.
Pikkupandat eli yearlingit (alle vuoden ikaiset) olivat yhden rakennuksen sisalla, jossa he leikkivat keskenaan ja nukkuivat ja tietenkin vain sopoilivat. Heidan lahellaan hoitajat valmistelivat heidan maitopullojaan tooooooodella tarkalla kadella. Se oli varsinaista laboratoriotyoskentelya, kun heilla oli suojavaatteet ja hengityssuojat paalla. Vaaka oli kovassa kaytossa kun hoitaja mittaili pulloja lisaillen ja vahentaen jotain koko ajan. Ei paasty nakemaan syottamista kun sekoitteluissa kesti ikuisuuden.
Kaytiin katsomassa myos kiinankielinen opetusfilmi pandoista seka pandamuseossa/nayttelyssa.



Pyydan muuten anteeksi, sekoitan tekstissa valilla bambut ja pandat, koitin tarkistaa tekstin mutta jos loydatte sielta jotain virheita, niin ALKAA ilmoittako, ei oikeesti jaksa enaa korjailla. Ollaan kuitenkin lomalla xD


Tanaan mietittiin Kaitsun kanssa, etta ehka me ei mennakaan Tiibettiin ja Nepaliin tassa vaiheessa, vaan ehka myohemmin sit. Nyt oltaisiin kylla lahella Tiibettia, mutta sinne on kai vahan vaikea paasta, tai jouduttais tuhlamaan paljon rahaa jos on pakko ottaa touri (ja jouduttais vaivaamaan paatamme). Vaikkakin just hiljattain sinne on mennyt matkaajia ilman mitaan lupia ja toureja, ja he ovat paasseet Nepaliinkin asti. Tosin, heilla on voinut olla hirveasti onneakin matkassa.

Halutaan menna aurinkoon, johonkin lampimaan paikkaan. Ehka kierrellaan taalla Sichuanin maakunnassa vahan pikkukylia ja sitten lahdemme pikku hiljaa etenemaan Laosiin. Laosissa on maaliskuusta huhtikuuhun 40 astetta joten on parempi menna sinne aiemmin, jolloin siella on hieman viileampi, varmaan joku 25-30 astetta.

Selvittelemme nyt asioita hieman.

Taalla on lahella paikka nimelta Leshan ja siella on buddha temppeli mesta, missa on tuhansia buddha-patsaita ja myos maailman suurin buddha patsas! Menemme ehka huomenna sinne. Sinne on kahden tunnin pituinen bussimatka, maksaa vain 33 juania eli reilu 3 euroa. Laitettiin loppuun linkki, jos haluatte tutustua paremmin paikkaan.

http://www.travelchinaguide.com/attraction/sichuan/leshan/buddha_statue.htm




ps. Tassa tekstissa on kaytetty paljon ehka-sanaa, mut se vaan kertoo meidan rennosta olotilasta (Kaitsulla on vaikeuksia relaxoitua ja irroittautua jatkuvasta suunnittelun tarpeestaan. Onneksi matkassa on myos rennompi naispuolinen henkilo, joka koittaa parhaansa mukaan ottaa iisisti, ilman sen enempia suunnitelmia ja stressaamisia.)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa...pandoja. Yks maailman ihanimmista otuksista :)<3
Koita nyt vaan Eve saada se Kaitsu rauhoittumaan, kyllä teillä kaikki hyvin menee! :)

Heidi ja Mika kirjoitti...

red panda = pikkupanda ilmainensanakirja.comin mukaan. :)

Joo Kaitsulle relaxanttia, ei turhii hytkyilyjä! :) Kyl se siitä ku ehitte pidemmän aikaakin siellä hengailee.

p.s. tosi hauskoja nää teidän tekstit!