maanantai 30. maaliskuuta 2009

Joogakokemus seka se kuuluisa Ganges




Naisia kylpemassa ja osoittamassa "pujaa" eli kunnioitusta, laskemalla kukkakynttiloita veteen. Varanasi, Intia.

Auringonnousu Gangesilla. Varanasi, Intia.
28/03/09

Vaihdoimme eilen huoneemme hieman halvempaan mutta pienempan koppiin, jossa on aanekas mutta ultimaattisen tehokas kattoparistin eli tuuletin. Saastetaan ainakin vahan massia, kun ollaan jo monta paivaa viihdytty tassa Yogi Lodgessa. Eilen kavimme myos joogaamassa, tossa ihan lahella. Aamusella kaytiin tiedustelemassa asiasta, mihin aikaan tunnit ym. Paikan owneri, myos harjoitusten vetaja, olikin sitten ihan omanlaisensa kaveri. Keitti meille sumpit ja tarjos vahan safkaakin. Mies itse oli yllattavan pullea tapaus, usein kun kuvittelisi jogien olevan kaikkiin ihme solmuihin venyvia kumitarzaneita, siis laihoja. Tosi puhelias, iloisen oloinen kaveri. Sovittiin aika, tulisimme 4pm ryhmatunnille.
Tunnilla sit joogattiin (venyteltiin ja tehtiin hengitys- ja meditaatioharjoituksia) aloittelija ystavallisesti. Teimme myos jotakin ihan alytonta, nimittain naurujoogaa! "HAHAHOHOHAHAHOHO!" jne jne ja lapsyteltiin kasia tahdissa yhteen. Tarkoitus oli hymyilla ja kehittaa naurua. Kaikkihan tietavat naurun positiiviset vaikutukset kehossa ym. Valilla vetaja purskahti armottomaan naurunremakkaan, jolloin me muutkin aloimme nauraa. Kaitsu aatteli: "Toi hullu mies, mihin me ollaan sotkettu itsemme talla kertaa!?" Mutta sanoi taman nauraen. FAKE IT TILL YOU MAKE IT!
Valitettavasti ei saatu kuvia meidan karsivista naamoista. Tai Kaitsuahan ei oikeastaan sattunu :D

Tanaan tutustuimme paremmin Ganges-jokeen, menemalla aamu kuudelta veneilemaan. Yllattaen samaan veneeseen tuli myos tsekkilaispariskunta, se ei ollut mieluisa yllatys. Aateltiin etta oltais saatu rauhassa tunnelmoida maisemia aamun hiljaisuudessa. No , kaiken lisaksi pariskunnan naishenkilo palatti boatmanin kanssa harva-se-tama, nain olikin usein illuusio rikottu. Samaan aikaan oli paljon muitakin turisteja paateissaan vesilla, ohan taa suuri nahtavyys. Muuten veneily oli hienoa ja pakko tehda jos tahan kylaan tulee. Ihmiset peseyty ghateilla, pesi vaatteita ja lehmia, poltti ruumiita mahtavissa kokoissa. Jotkut pesi hampaita ja joi joesta, samalla kun naimme turvonneen koiranruumiin kelluvan vastaan korpit repien sen nahkaa ja yllatys yllatys, viemaritkin laskee jatevetensa jokeen. Yksi iso porukka joogasi temppelinvarjossa, kaiuttimista tuli jotain rukousta. On siina joen varrella ainakin elamaa ja vilsketta.




Ganges-tietoisku

Ganges on suuri joki, joka virtaa Intiassa ja Bangladeshissa. Se on 2 510 kilometriä pitkä. Nykyään noin 10 % maailman ihmisistä on riippuvaisia Gangesin vedestä. Ganges on kuitenkin pahoin saastunut, ja juoma- ja kasteluveden saaminen on haastavaa. Alue on myös herkkä luonnonkatastrofeille. Ganges on hinduille pyhä joki. Sen uskotaan tulevan taivaasta ja voivan siten pestä pois synnit, jos siinä kylpee. Merkittävin pyhiinvaelluskohde on šivan pyhä kaupunki Varanasi (ent. Benares), jonne tullaan erityisesti viimeiselle pyhiinvaellukselle ennen kuolemaa, sillä Varanasissa kuolemisen katsotaan olevan oikotie taivaaseen. Samasta syystä monet haluavat tuhkansa ripoteltavan jokeen. 7 kilometrin matkan sisällä, 60 000 ihmistä päivän aikana pulahtaa tähän veteen. Gangesin bakteeripitoisuus onkin sitten jotain aivan jarjetonta: veden laatu alittaa Maailman terveysjärjestö WHO:n asettamat rajat joskus jopa tuhatkertaisesti.
Joen saastuminen rasittaa erityisesti köyhien elämää. Kunnallinen vedenpuhdistamo ei saa Gangesin vedestä juomakelpoista, joten vesi on keitettävä ja suodatettava vielä kodeissa. Köyhillä ei ole varaa siihen, eikä myöskään likaisesta vedestä aiheutuviin lääkärikustannuksiin.
On jarjestoja ja kampanjoita, joidenka kautta yritetaan puhdistaa Gangesia. Voitte kuitenkin kuvitella, miten kauan joen puhdistamiseen voi menna aikaa, kun ihmiset eivat hetkessa muuta tapojaan ja kun joki on paassyt jo siihen kuntoon, missa se on. Urakka on valtava. Jos on kiinnostusta tutustua asiaan enemman,niin www.friendsofganges.org sivuilta voi loytaa lisaa informaatiota ja ihan helposti vaan googlettamalla Ganga tai Ganges.

Huomatkaa ihmiset, etta kuvalinkkeihin on ilmestynyt uusi Kuvia6, jossa lisaa kuvia mm. Varanasista. Noi kuvat on nyt vahan sekaisin, ei jaksa lajitella niita nyt, kun kaikessa muussakin tietokoneen kanssa hommailussa kesta aivan liikaa aikaa. Katselkaa ja ihmetelkaa :)

Ei kommentteja: