tiistai 12. toukokuuta 2009

Mumbai

Istutaan junassa, lahestymme Mumbaita. Olemme jo Mumbain esiseudulla, sen huomaa lisaantyvien hokkelien maarasta. Slummialuetta selvastikin. Kaitsu: " Jos jonkun mielesta Turengissa ei oo mitaan, niin han ei ole kylla nahnyt mitaan. Taa paikka on kyl enemman tyhja-arpa." Asumukset ovat kasattu kaikesta mahdollisesta, oksista ja rateista, pelteihin ja tiileihin. Ihmiset pesevat itseaan ulkona, hoitavat tarpeitaan kaikkien nahtavilla, istuskelevat, kampaavat tukkaa, kuivattavat pyykkeja, korjaavat seka rakentavat asumuksiaan, syovat... Tilastojen mukaan Mumbain asukkaista 55% asuu slummeissa. Slummit ovat kuitenkin myos jarjestaytyneita, siella maksetaan jopa vuokraa.
Junaan astuu pysakeilla yha enemman ja enemman muovin keraajia (lapsia), kerjalaisia, kaupustelijoita... Lankkarinaaman nahtya heidan ilmeensa kirkastuu ja he tarttuvat meihin kerjaamaan. Annamme aina valilla kolikon pari. Kaikille ei voi antaa, heita on aivan liikaa. Yksi poika pukeutuneena naiseksi tulee meidan luoksemme: "Antakaa 100 rupiaa niin mina lahden." Pyydamme hanta lahtemaan. "Antakaa 50 rupiaa, niin mina lahden." Emme reagoi. Han lahtee. Tulee surullinen olo. Rahaa antamalla voimme parantaa ihmisten oloja paivaksi, jollain summalla viikoksikin. Mutta silla ei saa mitaan pidempiaikaista hyotya aikaiseksi. Emme voi olla taysin varmoja mihin se raha joutuu, mihin se kaytetaan. On huhuttu, etta jotkut vanhemmat rampauttavat lapsiaan ja pistavat kadulle kerjaamaan. On huhuttu myos rikollisliigoista, jotka pakottavat mm. lapsia kerjaamaan kadulle, huoraamaan. He rampauttavat heita myos, ottavat kerjuurahat itselleen. Huhuja liikkuu...
Jos haluaa auttaa ja koittaa edes jotenkin parantaa vahempiosaisten oloja, on parempi idea lahjoittaa rahaa (niin, yleensa siita rahasta on enemman hyotya kuin esim. vaatteista) joihinkin jarjestoihin, jotka toimivat alueella ja pystyvat OIKEASTI muuttamaan ihmisten elamaa.

Lainaus www.maailma.net sivuilta. Suosittelen muuten kovasti tota Slumdog Millionaire elokuvaa! Taitaa se siella Suomenkin paassa olla jo. (?)

Slummien miljonäärin tekijät tukevat Planin työtä Mumbaissa


16.04.09 15:29
Oscar-palkitun Slummien miljonääri elokuvan tekijät ovat lahjoittaneet Planille yli puoli miljoonaa euroa. Varoilla tuetaan Planin koulutus-, hygienia- ja sanitaatiohankkeita Mumbain slummeissa.

– On ainoastaan oikein, että osa elokuvan menestyksestä ohjautuu takaisin Mumbaihin, jossa kuvasimme elokuvan. Suurista haasteista huolimatta voimme auttaa ihmisiä katkaisemaan köyhyyden kierteen koulutuksen avulla, elokuvan ohjaaja Danny Boyle sanoo.

Yli puolet Mumbain 14 miljoonasta asukkaasta asuu slummeissa. Puhtaan veden saanti on slummeissa vaikeaa ja sanitaatio usein puutteellista. Erityisesti lapset ovat alttiita slummeissa helposti leviäville taudeille. Köyhillä alueilla lapsityö on yleistä ja pitkät ja turvattomat koulumatkat vaikeuttavat koulunkäyntiä.

– Slummien miljonäärin menestys on tuonut huomiota kaikkein haavoittuvimpien lasten asemaan Intiassa. Planilla on pitkä historia Intiassa lasten hyväksi työskentelystä yhdessä yhteisöjen kanssa. Lahjoituksen avulla tavoitamme yhä useampia lapsia ja he saavat mahdollisuuden terveellisempään ja onnellisempaan elämään, Plan Intian johtaja Bhagyashri Dengle sanoo.

Jo aikaisemmin elokuvassa tv-juontajaa esittävä intialaistähti Anil Kapoor luovutti palkkionsa Planin syntymärekisteröintityölle Intiassa. Plan on työskennellyt Intiassa vuodesta 1979 lähtien.


Ei kommentteja: