tiistai 24. maaliskuuta 2009

Nepal - yhteenveto

Mita jai mieleen nain maastapoistumisen jalkeen?

Kaitsun mieleen jai:

-ihmiset hymyilevia, lepposia ja nice
-Thamelin (eras kaupunginosa, missa suurin osa turisteista) riivaajat.
Riivaajat = majoituksen, bussin, kiertueen (tour), taksin, ravintolan ym tarjoajat. Kauppiaat, kerjalaiset ym huijarit. Ne huutaa korvan vieressa osta osta osta hitto osta. Ne siis sananmukaisesti riivaa, sananmukaisesti mihin suomalaiset ei ole tottunu. Riivaaja on ukottamisen ja kusettamisen mestari. Et paase niista helpolla eroon. Suu kay kuin papupadalla, mutta oikeaa asiaahan ei sielta tule.
-jatkuva tinkiminen joka tuotteen hinnasta
-ehdoton nro.1 moottoripyoraily Bhaktapurissa
-liikenteen saasteet sattu kurkkuun ekoina paivina
-Freakstreetin halpa ruokamesta, syotiin molemmat yhteensa alle euron ja saatiin ilmaset teetkin paalle.Nam!
-lukuisat palvontapaikat ympari Katmandua
-vuoristot alati lasna, kaunis luonto
-Annapurna trekki kokemuksena upea
-halvat hinnat, kallis lankkariruoka
-sahkokatkokset joka paikassa
-kuuma suihku korkealla vuoristossa (ainoa kuuma koko maassa) xD
-roskia joka paikassa, ei roskakoreja. ei kierratysta
-Lonely Planetin Nepal opas, jota ei onneks ostettu
-lauma nauravia espanjattaria
-lehmat ja puhvelit kaduilla
-aikaset aamukavelyt kun ketaan ei nay
-uudet tuttavuudet trekilla (muutkin)
-korttipelit kamiinan aaressa (Uno)
-munkit
-Dal Bhat (jota kaikki syo koko ajan!)
-jakit, seka kuinka niiden roppongilla lammitetan kamiinat
-khukuri veitsi, jota en koskaan ostanut
-ghorka-armeijan tyyppi (veteraani), brit. armeijan maihareissaan
-nahkan palaminen ja aurinkovoiteen kaytto
-pyhat ukot Pashupatilla (temppeli alue)
-Pokhara ja Chiran, maailman ystavallisin hotellinomistaja ja loistokokki! :) Peace Eye-hotel!!
-Nuorten japanilaisturistitaiteilijoiden paljous yllattavaa
-pyoraily keskella Holi-festivaalia
-bussi-ajelut ihan oma luokkaansa
-koyhyys joka puolella

Eve BIrgitta muistaa nama asiat: (jotkut asiat jatetty mainitsematta toiston vuoksi)

-hammennys rajan ylityksen jalkeen, ihmiset muuttuivat oitis kaikin puolin tiibetilaisita
-lampo iski kun lahdettiin ajamaan kohti Katmandua, kaunis luonto ihastutti. Kaikki tuntui niin epatodelliselta
-Thameliin savuttuamme ihmisten "hyokkays" raivostutti, hirvea vasymys monen tunnin ajon jalkeen, kaikki ajomatkat siita lahtien rankkoja ja tiet kiemuraisia
-lankkareiden lasnaolon huomasi taas
-hippeja ja luomukahvila. ihkua! x)
-mukavat juttutuokiot Freakstreetin kaupan myyjan kanssa, juotiin teeta ja aika vierahti nopeasti. (Kaitsun harmiksi, han jai hotellioven ulkopuolelle ja mulla oli avaimet, eika han tienny mis ma olen)
-Arjun (mies, jonka luona yovyimme muutaman paivan) ja hanen asuntonsa/trekkkitoimisto. Arjunin vaimon oudot/kiehtovat silmat jai mieleen, seka lammin kadenpuristus tullessamme.
-Masala-tee. Valilla namia, valilla ei.
-viimeinen tapaaminen Martinin kanssa (hollantilainen Tiibet-seurueestamme).Lapanheitto ja hengailu. Hauska tyyppi, kaiken kaikkiaan. Hatkahdin kun hyvasteltiin, kun han kumartui antamaan hollannissa ominaiset poskisuudelmat. Han yliviivasi suomalaiset SEKA venalaiset naiset morsiusehdokas listastaan xD
-moottoripyoraily pisti sukat pyoriman jaloissa! :) upea luonto, pari kertaa kysyttiin ajokortttia (selvittiin onneks nayttamatta), kaaos liikenne, eksyminen ajettaessa takas Katmanduun pimealla ja paljon muuta...
-oma toykeys/royhkeys tingittaessa, ehka olis pitanyt olla kohteliaampi. Kaitsun voivottelu kun "viedaan leipa suusta". Kerrankin tingin harjoituksen vuoksi kolmesta vaatteesta hinnan 550 (muuten yks kpl 300-450) ja sit jatin ostamatta kun ei hinta tippunu haluamaani 500:n.(alle 5euroa) Myyja kysy mista maasta olen ja vastauksen saatuaan ihmetteli, ettei suomalaiset yleensa noi ilkeita ole. Voi ei xD Tasta lahtien suomalaisilla on varmaan porttikielto liikkeeseen. Lahdettyamme sanoin et sori, en oikeasti tarvi lisa vaatteita. Sit ostettiin myoh. 4 vaatetta yhteensa 1000. Joo-o, mika logiikka siinakin sit oli. Taisin kyllastya tinkimiseen, tai sit Kaitsu oli liian kiltti
-huolestuminen Kaitsun khukuri-veitsi villityksesta
-kavely,vkavely,kavely,kavely,kavely,kavelykavelykavely eli Annapurna
-Anna ja Joe, tosi hauskoja ja nalkaisia! >)
-Pokhara ja ah... Peace Eye. EI voi olla liikaa mainostamatta. Kaunis paikka, ihana tunnelma, musiikki teki olon kotoisaksi, ruoka oli todella bueno, etenkin ranska-menu, jossa kurkkusalaatti, perunajuusto juttu, sampyla ja punaviini. Muita hyvia esim oliivileipa (ylipaatansa sampylat), suklaakakku, luomukahvi, kananmunatomattisalatti,nam!
-Nepalin tytoista kertova kirja liikutti
-Holi-juhla jatti sekavat tunteet. Toisaalta tosi kiva mutta myohemmin iski ahdistus kun ei paassy karkuun, lauma lapsia hyokkas vareineen kimppuun, miehet etenkin hyokkas naisien kimppuun, moottoripyorilla paiten, vesivaripallojen iskut, silmaan meni varia yhdes vaihees. Pyoran kanssa vaikea puolustautua, tavarat tippui ja varit ryostettiin (lapset). Onneksi ei oltu Katmandussa tai Intiassa, siella kuulemma heitellaan moottorioljya ja muuta paskaa. Intiassa miehet ois luultavasti iskeny tisseihin ja muihin arkoihin paikkoihin. On muuten kirjoittamis hetkellakin viela vaaleanpunaista tukassa.Great! No joo, ehka mulle jai pieni trauma. Hyvina puolina HOli juhlasta kuitenkin aito ilo ihmisilla, juhla johon ei liittynyt alkoholi (toisin kuin suomes) ja tapasimme kivojakin ihmisia, kuten kannilaismamman xD pyoraily oli vapauttavaa.
-Naisten ja lasten asema mietitytti usein
-innostus entista enemman valokuvauksesta
-meren ym kaipuu
-alati hikoamisen miettiminen
-elainparat (koirat), ajateltiin adoptoida yksi
-puja eli kunnioitus. Perheen aidit kavivat aamuisin osoittamassa kunniaa jumalille viemalla lahjoja,(esim kukkia,suitsukkeita,ruokaa,mausteita ja vetta.) temppeleille ja patsaille ym pyhille mestoille. Kaikki kierretaan myotapaivaan. Freakstreetilla annapurnalle lahto aamuna 1 nainen tuli ainakin vesikupillisen kanssa ja heitti vetta jumalhahmojen paalle, rukoillen
-hitto ma vihaan intian lahetyston henkilokuntaa!!!!!!!!Pyori pahoinpitely suunnitelmat paassa
-Roald Dahlin novelli kokoelma (peace eyesta!) suomenkielisena. Harvinaista herkkua, hyvia tarinoita.
-Peace eYEM muusikot ja taitelijasielut ym. Yhden "jeesushipin" soitin jai kiinnostaman, pieni kanteleen tyylinen soitin, muttei kuitenkaan.
-samainen "jeesus" ja toinen hippiainen kavelivat kadulla pahvilappujen kaa, jossa oli etsintailmoitus niiden japanilais(yllatys!) kavereista. Oli loytopalkkiokin luvassa. "Have you seen my two japanese?" ja hieno kuva mita en nyt voi valitettavasti saada tanne :)
-oksentaminen pokharassa, voi hitto
-harmitus kun ei kayty kylassa Buddhilla (pappa, jonka tapasimme Annapurnalla)
-kiire vikoina paivina organisoinnin kanssa
-Tatopanin kyla Annapurnalla oli mahtava, kuumat lahteet. Mukava keskustelu tiibetilaisen kauppiaan kanssa.
-Pokharassa veneily oli hyvin rauhoittavaa. Ihmetys kun venemies kerto vastarannan tiikereista. Kaitus naki kaarmeen. Kaupunkien jalkeen eksoottista nahda lintuja ym.
-POkharassa eraassa liikkeessa nainen alkoi yhtakkia hieromaan paatanni oikein kunnolla, koska minulla oli paansarkya. Auttoi! Oli todella hammentavaa sada tuollaista laheisyytta tuntemattomalta. Lopulta halasimme pitkan ja han piteli kasiani hanen kasissaan. Kiittelin hirveasti hammentyneena tietamatta mita tehda tai sanoa. Meidan piti vain poiketa siina rattikojussa. Tuli ihan aiti mieleen <3
-ihmetys kun hallitsun totaalisesti itteni viimesina paivina katmandussa. Ei tullu minkaanlaista paniikkia vaikka oli bussilakko, intian viisumi ei ollu kadessa, nepalin viisumi loppumassa kolmen pv:n sisalla ja toimistot tarjoaa vaan lentoja (100dollaria!) seka palon muuta kakkaa vyory niskaan saman aikaan Todella hyvin suoriuduttu BIrgitta, oot ihan zen! :)
-Kaitsun hymy bussissa, kun oltiin matkalla Benista pokharaan. Oli auringon lasku, rankka jeeppitrippi ja annapurna takana. Tilanne oli kaiken puolin huvittava, kun paikallisvaki sinkoili edestakas, nojailee muhun, nepalmusa pauhaa, jumalkuvat nenan edessa tuskin pelastavat viereisen kielekkeen pohjalle tippumiselta. Sanaton hymynvaihto keskenamme oli vaan niin aitoa ja tilanteeseen sopivaa.
-tiput ja kilit on niin sopoja!

Ei kommentteja: